Rugina…oare cine nu s-a confruntat cu aceasta problema?! Ei bine, pentru aceia dintre voi care vor sa afle mai multe despre modul in care aceasta se curata rapid, cat si despre modalitatea in care poate fi prevenita, astazi venim cu informatii importante pentru a va ajuta sa recapatati aspectul curat al casei voastre!
Fara doar si poate, o locuinta in care obiectele sanitare sunt ruginite va oferi intotdeauna sezatia unui camin subred si invechit. Consecintele grave pe care rugina le va avea asupra oricarei case vor face ca, in cele din urma, sa fie nevoie de renovarea riguroasa a intregului spatiu. Ei bine, cum o astfel de actiune necesita costuri uriase, cu siguranta va ganditi la proverbul “Mai bine sa previi, decat sa tratezi”!
In fapt, rugina este rezultatul reactiei de oxidoreducere a fierului si a oxigenului in prezenta unei umiditati ridicate in aer sau in prezenta apei. Avand culoare rosiatica si o textura poroasa, rugina ataca, in principal, obiectele sanitare din orice locuinta, lasand in urma sa pagube materiale semnificative.
Cu ce se curata rugina?
Ei bine, cu totii ne intrebam care este solutia rapida si eficienta pentru a scapa definitiv de rugina. Pentru inceput, trebuie sa stiti ca rugina se clasifica in 3 categorii:
- Rugina alba
- Rugina bruna
- Rugina neagra
Practic, cele 3 categorii enumerate mai sus, reprezinta fazele de evolutie a ruginei pe orice suprafata de fier, otel, etc.
- Rugina alba
Cunoscuta sub formula sa chimica Fe(OH)2, reprezinta prima faza in care aceasta apare pe obiectele sanitare. Adjectivul “alba” atribuit cuvantului vine de la faptul ca intradevar, rugina este alba, astfel ca ea nu poate fi observata cu usurinta.
Sa luam un exemplu concret!
In momentul in care faceti dus, aburii de caldura formeaza condez, adica un mediu umed, ideal pentru aparitia ruginei albe. Daca imediat dupa dus, baia nu va fi aerista in scopul ca aerul sa circule, atunci umeazeala va fi retinuta si ulterior, rugina alba se va instala pe obiectele sanitare ( baterii, cada, tevi etc).
Cum poate fi indepartata rugina, in acest stadiu?
Cu ajutorul unei perii aspre sau cu ajutorul unui burete abraziv si a solutiilor speciale pentru curatarea bailor, puteti indeparta cu usurinta rugina alba. Ulterior, dupa ce frecati suprafetele afectate, clatiti cu apa din abundenta si, in cele din urma, stergeti zonele cu ajutorul unei lavete sau a unei carpe din bumbac. Este important ca obiectele sanitare sa ramana complet uscate!
- Rugina bruna
Apare in urma reactiei 4Fe(OH)2+O2→4FeO*OH+2H2O este cea mai intalnita forma, mai ales in lunile de iarna.
Ca sa o elimini din casa, iata ce solutii rapide, ieftine si eficiente poti pune in aplicare:
a)bicarbonatul de sodiu este sfant in casa oricaruia! Pe langa utilizarea sa in gastronomie, bicarbonatul de sodiu este cunoscut ca un bun produs in curatenia la domiciliu!
SOLUTIE : Puneti 100 ml de apa calduta peste 3 linguri de bicardonat astfel incat sa obtineti o pasta groasa si aplicati peste zonele afectate. Lasati sa actioneze 15 minute, dupa care frecati cu ajutorul unei perii, iar ulterior clatiti cu apa.
b)Cartoful este si el alimentul secret din bucatarie care va ajuta la inlaturarea ruginei aflata pe tigai.
SOLUTIE : Taiati un cartof pe lungimea sa si puneti detergent pe una dintre parti. Partea inmuiata in solutia de spalat vase, asezati-o pe suprafata afectata de rugina si cu ajutorul ei frecati zona pana cand coroziunea este indepartata!
c)Lamaia verde si sarea sunt doi parteneri care lupta cu vitejie in lupta impotriva ruginei. Folosite in urmatoarea formula, va va ajuta sa eliminate inamicul din casa voastra!
SOLUTIE: Peste suprafetele ruginte trebuie sa presarati sare si, deasupra sarii, sa stoarceti lime sau lamaie verde. Dupa 2 ore de actiune a solutiei, cu ajutorul cojii de lime frecati zona afectata si ulterior clatiti cu apa, din abundenta!
- Rugina neagra
Curatarea ruginei negre poate fi o adevarata provocare chiar si pentru o firma de curatenie specializata in astfel de probleme. Insa, daca aveti lectia invatata, a spune “Adio” ruginei, va fi floare la ureche.
In ultimul stadiu, rugina neagra prezinta proprietati magnetice si proprietati de protectie a metalului, fiind considerata forma cea mai stabila a oxidului de fier. Astfel, indepartarea sa devine o sarcina difila chiar si pentru cei mai experimentati specialisti intr-ale curateniei. Ceea ce trebuie sa faceti este sa frecati cu o perie zona afectata de rugina neagra, se aplica solutii speciale achizitionate din comert, special concepute pentru acest tip de coroziune, se lasa cateva ore sa se usuce, dupa care se clateste cu apa.
MODALITATI de preventie a ruginei
Daca doriti sa preveniti aparitia ruginei, atunci iata cum puteti actiona:
- Ungeti cu ulei zonele pe care le considerati a fi predispuse la ruginire. Uleiul contine substante care inhiba aparitia ruginei.
- Folositi produse special concepute pentru preventia ruginii
- Indepartarea ruginii in stadiul I (vezi punctul 1.)
- Achizitionarea dezumidificatoarelor pentru controlul umiditatii din atmosfera
- Vopsirea tevilor sau a instalatiilor predispuse la rugina!
Voi cum scapati de rugina?