De cele mai multe ori, starea de confort duce catre productivitatea angajatilor si astfel, viata de birou devine o adevarata provocare pentru manager, nu doar in ceea ce priveste obtinerea rezultatelor profesionale, ci si pentru oferirea conditiilor de lucru optime pentru angajatii.
Multe studii au ajuns la concluzia ca, atunci cand sunt relaxati si au un grad de confort ridicat, angajatii sunt mult mai productivi, iar pentru orice companie, eficienta reprezinta un factor important in vederea obtinerii performantei.
Strategii pentru cresterea productivitatii propriilor angajati
Ca manager, primul scop este acela de a crea conditii excelente de lucru pentru proprii angajati :
Lumina reprezinta un instrument eficient pentru perfomanta angajatilor, intrucat aceasta are capacitatea de a-i mentine concentrati si focusati asupra sarcinilor zilnice.
Spatiile deschise si aerisite sunt un adevarat paradis pentru cei care lucreaza in compania ta. In alta ordine de idei, spatiile inchise dau senzatia de sufocare, iritabilitate si pot provoca chiar depresii.
Ordinea si curatenia, realizate profesional, fac ca angajatii sa aiba o stare de bine si sa poata lucra in deplina armonie. Mai mult decat atat, avand un spatiu de lucru curat si bine organizat, acestia sunt mai eficienti si pot conduce catre performanta business-ului.
Astfel, a avea curatenie in birouri, toalete sau alte spatii din cadrul firmei reprezinta un stimul important in productivitatea sporita a angajatilor. Un spatiu ingrijit demonstreaza respect fata de angajati, parteneri sau clienti, tocmai de aceea, in ultima perioda, cererea pe segmentul serviciilor de curatenie birouri a evoluat si astfel, competitia devine din ce in ce mai acerba printre firmele de curatenie.
Mirosul ambiental este un alt factor determinant in productivitatea angajatilor. Aromoterapia este cunoscuta pentru cresterea starii de bine, tocmai de aceea o regula de aur pentru curatenia in birouri este acea de a folosi produse aromate. In acest fel, angajatii tai vor asocia mirosurile cu locuri sau momente frum oase, crescand astfel gradul productivitatii muncii lor.
Iata cateva ponturi!
- Aroma de vanilie are un efect relaxant, dar si antioxidant;
- Lavanda poate reduce stresul, creand un confort psihic si fizic extraordinar;
- Menta are un efect energizant;
- Scortisoarea stimuleaza activitatea cerebrala si memoria;
Biroul poate provoca afectiuni majore in ceea ce priveste starea de sanatate. Coloana vertebrala este adesea cea mai afectata, datorita pozitiei inadecvate pe care o are angajatul. Astfel, atunci cand vei alege biroul, ai grija ca acesta sa nu fie prea inalt, scaunul sa fie usor inclinat, iar distanta dintre monitor si ochi sa fie de minum 60 de cm .
Temperatura din birou este esentiala in ceea ce priveste sporirea gradului de productivitate. Specialistii spun ca, pentru a obtine performanta din partea angajatilor tai, trebuie ca acestia sa lucreze intr-un mediu in care temperatura se situeaza intre 20 si 25 de grade.
Pauza luata la timp este esentiala in productivitatea angajatilor. Statisticile spun ca birourile au devenit locuri de luat masa, timp in care angajatul lucreaza. Ca manager, unul dintre obiective este acela de a avea grija ca starea de oboseala sa nu se instaureze pe parcusul zilei. Infometarea sau mancatul in timpul realizarii sarcinilor de lucru, pot provoca nu doar probleme fizice, ci si psihice, angajatul devenind slabit,deprimat si putand acuza dureri de cap.
De aceea, este recomandat sa ai grija ca angajatii sa isi ia pauza la timp si de ce nu, poate cea mai buna solutie este aceea de a merge impreuna cu ei sa luati pranzul.
Muzica este adesea, unul dintre factorii care sporesc linistea si relaxarea. Astfel, este un bun instrument pentru crearea unui mediu placut de lucru si poate fi folosit in scopul de a creste performanta companiei prin productivitatea sporita a angajatilor.
Strategii de motivare a angajatilor
Productivitatea si motivarea par a fi intr-o permanenta conexiune. Unii experti pasionati de gasirea cheii succesului in business, au demonstrate faptul ca orice angajat motivat va avea o rata a productivatii mai mare cu 40 % fata de un angajat nemotivat.
Una dintre strategiile de motivare a angajatilor cu un adevarat succes in mediul companiilor este stimularea financiara.
O alta stategie tine de stima managerului fata de angajati si de recunoasterea acestuia fata de serviciile prestate. Aceasta metoda face parte din grupul strategiilor de stimulare non-financiara, printre care mai amintim: avansarea, posibilitatea de dobandire a unor responsabilitati mai mari, autonomia acordata angajatului in ceea ce priveste modul de realizare a task-urilor etc.
Vrei sa devii un bun manager? Incepe cu servicii de curatenie profesionale, in vederea asigurarii unui mediu de lucru curat si organizat pentru angajatii tai!